A stressz az élet sója, mondta Selye János, de ahogy a sóból, a stresszből is megárt a sok. Sokan úgy tartják ez a legnagyobb magyar találmány, hiszen nincs olyan ember, aki ne találkozott volna vele. De mi is történik akkor, amikor stresszt élünk át? És egyáltalán mi is a stressz?


„A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. … A stressz-előidéző hatás, vagy stresszor-aktivitás szempontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet, amellyel szemben állunk, kellemes-e vagy kellemetlen, csupán az számít, hogy milyen mértékű az újra-alkalmazkodás iránti szükséglet.” (így írta le Selye János, Stressz distressz nélkül című 1976-ban megjelent könyvében).


Jelentős életesemények, veszteségek, betegségek mellett a munkahelyi problémák, túlzott kihívások, a magánélet és munka egyensúlyának felbomlása, családi-kapcsolati problémák, vagy anyagi nehézségek gyakran okoznak túlzott stresszt. Hatékony stresszkezelő készségekre a hétköznapi életben szinte a nap minden órájában szükségünk lehet, hiszen feszültségünket apró dolgok is kiválthatják, sőt ezek össze is adódhatnak (pl. elfelejtünk valamit, időzavarba kerülünk, várakoznunk kell, mások nem úgy reagálnak, ahogyan mi elvárjuk vagy vágynánk rá, nehezen tudunk minden szerepünknek megfelelni, olyan feladatokat is elvállalunk, amit nem szeretnénk, vagy nem tudunk megcsinálni stb.).
A stressz jelentősége ma már vitathatatlan az egészség szempontjából. A túlzott stresszel összefüggő betegségeket felsorolni is nehéz, de kiemelt szerepe van többek között a szív és érrendszeri, valamint daganatos betegségek, emésztőrendszeri, idegrendszeri problémák kialakulásában, szerepet játszhat például az asztma kialakulásában, elhízásban, fülzúgásban, fejfájásban, szexuális zavarokban.


Szerencsére van megoldás a túlzott stressz okozta negatív következmények megelőzésére!
Az Életkészség-fejlesztő Program (teljes nevén Williams Életkészség-fejlesztő Program, röviden WÉK) a hazai legsikeresebb magatartásorvoslási program, mely hatékonyan fejleszti a stresszkezelő, problémamegoldó, konfliktuskezelő és kommunikációs készségeket. Az USA-ban kidolgozott WÉK program kulturálisan adaptált magyar változatát 2004-2005-ben dolgozták ki a Selye Magatartástudományi Társaság vezetésével.
További információ: www.eletkeszsegek.hu honlapon
Az alaptréning 4x4 órás strukturált felépítésű, a mindennapi életben jól használható, hatékony technikák gyakorlati elsajátítását segíti. A résztvevők száma csoportonként 6-10 fő, így mindenki számára elegendő idő van a gyakorlásra, illetve személyre szabott visszajelzésre.


A tréning hatékonyságát, testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását tudományos vizsgálatok bizonyítják.

Érdeklődöm!