Életkészségek fejlesztése és dohányzásról leszokás támogatása

Az életkészség program ötvöződik a dohányzásról leszokás támogatásának szakmai irányelveiben megfogalmazott Programszerű leszokás támogatás, magatartásorvoslási terápiával.

Kiscsoportos 20 órás tréning, mely a hétköznapokban jól alkalmazható, egyszerűen elsajátítható készségeket tanít, többféle, gyakorlatorientált eszközt alkalmaz (kognitív és viselkedésterápiás eszközök, pszichoedukáció, relaxáció, modellkövetés, egyéni és csoportmunka). Az életkészség program ötvöződik a dohányzásról leszokás támogatásának szakmai irányelveiben megfogalmazott Programszerű leszokás támogatás, magatartásorvoslási terápiával.

A tervezett program központi része az életkészségekre fókuszál, azonban már a kezdeti lépésekben ráirányítja a figyelmet a dohányzással összefüggő, feszültséget kiváltó-fenntartó élethelyzetekre, és azokkal való megküzdési stratégiák, kudarcok-sikerek áttekintésére. A csoportban folytatott munka az egyén saját személyiségének, készségeinek fejlesztése mellett kihasználja a sorstársak kölcsönös támogatását, az egymástól tanulást, a valahová tartozás közösségi élmény megélését.
A hétköznapokban alkalmazható életkészségekre (nehéz helyzetek tudatosítása, döntés, probléma megoldás, önérvényesítés, hatékony kommunikáció, feszültséglevezetés, támogató kapcsolatok kiépítése) mindenkinek szüksége van, ezek segítenek megküzdeni a kihívásokkal, személyes célokat elérni, közösséghez tartozni, boldogabban, egészségesebben élni. A nikotinfüggőség leküzdéséhez az egyén elkötelezettsége, kitartása nélkülözhetetlen, ez gyakran buktatókkal, sikerekkel és kudarcokkal tarkított hosszú folyamat, az eredmény (nem-dohányzó státusz) fenntartása legalább annyi vagy még több erőfeszítést kíván az érintettől.

A dohányzást fenntartó egyik motiváció annak stresszcsökkentő hatása, a WÉK segít hatékony stresszkezelő technikákkal felváltani a cigarettát. Ezen túl az alternatív szociális készségek elsajátítása, a NEM-et mondás és önérvényesítés tudatos alkalmazása segíthet a kapcsolatok fenntartásában, így a pszichés függőséget tudják csökkenteni.

A változás iránti elkötelezettséget legfőképpen az én-hatékonyság és a pozitív, illetve negatív elvárások, mint kognitív tényezők határozzák meg. A WÉK tréning számos hatékony kognitív terápiás technikát és én-hatékonyságot erősítő gyakorlatot tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a leszokás sikerességéhez.

Érdeklődöm, ajánlatot kérek!