Új lendület, új szokások?

2020.január.6.

Minden reggel új nap kezdődik, minden hétfővel új hét indul, minden évvel új lehetőségek állnak előttünk!

Minden nap új alkalom a változtatásra, ám a leginspirálóbb, a legintenzívebben ható új kezdetet az év eleje hordozza magában.
Egy napot halogatni sem megoldás, ám egy-egy évet várni újra önmagunkra, arra, hogy nekivágjunk egy erősebb, egészségesebb, energikusabb életnek, igazán indokolatlan.

Sokan élnek is a lehetőséggel, és az év elejét kihasználva, önmagukat akár teljes egészében meghazudtolva rálépnek egy új útra. Előveszik a kapott étrendet, elmennek abba az edzőterembe, felkeresik a tanácsadót, akit már rég kiszemeltek maguknak.

De hogyan is alakul ki egy szokás?
Ezzel kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. Az egyik tanulmány szerint átlagosan 66 napig tart egy szokás kialakulása, egy másik vizsgálat résztvevői, akik naponta ismételtek egy adott viselkedést, arról számoltak be, hogy az adott viselkedés két hét alatt „második természetükké” vált, vagy „része lett a mindennapi rutinjuknak”.

A szokások kialakulásának fontos implikációja a viselkedés módosítása, mivel a szokásokról úgy tudjuk, hogy ha már kialakultak, tartósan fennmaradnak. Többek között ez adhat hitet ahhoz, hogy egy nem gyökeres, ám nagyon fontos és jelentőségnek örvendő életmódváltás nem lehetetlen küldetés.

Segítségünk rendelkezésre áll mindvégig, az akaraterőt Neked kell hoznod, hogy legyen mire alapoznunk.