szellemi fittség – agytápláló ételek

2020.november.16.

Hétköznapi kihívásaink (pl. munka, család, személyes fejlődési akadályok, gyors társadalmi változások) nemcsak új készségeket, hanem fokozott szellemi rugalmasságot igényelnek. Ezért sokat tehetünk magunk is.

  A gyorsan változó világ folyamatos fejlesztést és rugalmasságot kíván tőlünk. Egészségünk megőrzése, javítása talán sohasem volt ennyire jelentőségteljes.
Szellemi fittségünket nagy mértékben tudjuk segíteni legalább 8 pohár tiszta víz fogyasztásával és egészséges táplálékokkal. Együnk minden nap többször is lehetőleg friss gyümölcsöket és zöldséget. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat. Az agyunk számára fontosak az olajos magvak és a megfelelő mennyiségű és összetételű fehérje bevitele (növényi és állati eredetű vegyesen).
Ne felejtsük el, az omega3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a kiváló szellemi működéshez is. Ez a többszörösen telített zsírsav típus, fontos eleme a sejtmembránnak, kulcs szerepe van az agy fejlődésében és működésében. Ha kevés a szervezetünkben az omega3 szint, megnő a rizikója számtalan mentális betegségnek, többek között a Parkinson kórnak, skizofréniának, a figyelemzavaros hiperaktivitásnak (ADHD). Az omega3 befolyásolja az agy jutalmazó, motiváló rendszerét, így szerepe lehet a depresszió kialakulásában is.
Szervezetünk nem tudja előállítani az omega3-t, a táplálékkal vagy táplálék kiegészítőkkel tudjuk biztosítani. Elsősorban omega3-at tartalmazó halak (pl. szardínia, lazac, makréla) fogyasztása vagy ha erre nincs lehetőségünk, megfelelő minőségű táplálékkiegészítők segítenek az egyensúly fenntartásában.