Stressz - Mit művelsz?

2019.október.21.

Milyen hatással van a stressz szervezetünkre, szerveinkre? - Attól függ, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk-e kitéve negatív hatásainak.

Milyen hatással van a stressz szervezetünkre, szerveinkre?
Attól függ, hogy a stressz mekkora megterhelést jelent szervezetünknek és hogy milyen károkat okoz, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk-e kitéve negatív hatásainak. A krónikus stressz jól ismert velejárói: gyakori vagy tartós fáradtság, alvászavar, az étvágy megváltozása, ingerlékenység vagy érdektelenség. Sokszor valamilyen betegség hívja fel a figyelmet a fokozott stresszre, az ún. pszichoszomatikus betegségek nagyon sokfélék lehetnek, pl. fejfájás, fülzúgás, magas vérnyomás, szívproblémák, emésztési problémák, gyakori fertőzések.
„A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. … A stressz-előidéző hatás, vagy stresszor-aktivitás szempontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet, amellyel szemben állunk, kellemes-e vagy kellemetlen, csupán az számít, hogy milyen mértékű az újra-alkalmazkodás iránti szükséglet.” (így írta le Selye János, Stressz distressz nélkül című 1976-ban megjelent könyvében).

Az akut stresszreakció a szervezet menekülési reakciójának része, stresszhelyzetben testünk felkészül a menekülésre vagy a harcra. Ez bizonyos szintig hasznunkra válik, de ha a stressz állandósul, tartósan fennáll, igen nagy megterhelést jelent a szervezetre. Ha az egyes stresszhelyzetek után képesek vagyunk megnyugodni és megtalálni lelki egyensúlyunkat, nincs ok aggodalomra, nem kell számolnunk káros következményekkel. Hosszú távon a krónikus stressz azonban károsíthatja a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az izomzatot, az anyagcsere-folyamatokat, az immunrendszert és szexuális problémákhoz is vezethet.

Az Életkészség-fejlesztő Program (teljes nevén Williams Életkészség-fejlesztő Program, röviden WÉK) a hazai legsikeresebb magatartásorvoslási program, mely hatékonyan fejleszti a stresszkezelő, problémamegoldó, konfliktuskezelő és kommunikációs készségeket.
Kérjen ajánlatot, egyeztessünk időpontot, és élje tovább az életét stresszmentesen!