Napfény vitamin – Életfontosságú D vitamin

2022.február.7.

A D vitamin szerepéről számtalan tudományos közlemény jelent már meg, szerepét azonban még mindig nem értékeljük eléggé. A magyar lakosság közel 90%-a D vitamin-hiányossá válik a tél végére, rendszeres pótlása életmentő, egészségvédő!

 A D vitamin szerepéről számtalan tudományos közlemény jelent már meg, szerepét azonban még mindig nem értékeljük eléggé. Hazai vizsgálatok szerint a magyar lakosság közel 90%-a D vitamin-hiányossá válik a tél végére. A D vitamin pótlás nélkülözhetetlen a téli időszakban, de a hazai ajánlások szerint vannak nagyobb kockázatú lakossági csoportok (például cukorbetegek, túlsúlyosak, várandósok, egyes daganatbetegségben ill. krónikus betegségben szenvedők, PCO-s betegek, életmódjuk miatt napfényen keveset tartózkodók), ahol indokolt egész évben, tehát a nyári hónapokban is a D vitamin egyénre szabott pótlása. (MedicalOnline.hu-n megjelent szakmai összefoglalók alapján)
A D vitamin hiánya számtalan betegség kialakulásában, kockázatának növelésében szerepet játszik, többek között fertőzések, gyulladásos megbetegedések, légúti és anyagcserebetegségek, daganatos megbetegedések. Nemcsak a felnőttek, de a gyermekek is veszélyeztetettek. Egyre többen szednek D vitamint, ennek ellenére a lakosság jelentős része napjainkban is D vitamin-hiánnyal küzd, mert nem vagy nem megfelelő mennyiségben történik a pótlás. A D vitamin tartós nagy mennyiségben való fogyasztása azonban kockázatos lehet!
Az egészségtudatos döntés életet ment! Ismerje meg saját egyéni D vitaminszintjét, és szedje a vitamint a szükséges mennyiségben!
A hazai egészségügyi intézmények mellett ma már sorban állas nélkül, otthon elvégezhető teszttel is megtudhatja a saját D vitamin szintjét. Néhány csepp vérből egy független nemzetközi laboratórium által kiadott eredmény alapján egyénre szabott D vitamin pótlással sokat tehet saját egészségéért!