Mi kell az álmunkhoz? -Mi magunk

2020.január.14.

Kislány koromban sokszor elképzeltem, milyen lesz menyasszonynak lenni...

Láttam filmeket, képeket, az én álmomban hosszú uszállyal szinte lebegve közeledett az oltár felé a MENYASSZONY (persze a szerelmes férfivel az oldalán)! Karcsú alakján gyönyörű hófehér ruhával. A valóság végül kicsit más volt, legalább is a ruhát és oltárt tekintve, ma már tudom, nem ezen múlik a boldogság.

A divat változik, meg a szokások is, de ezen a fantasztikus napon mindannyian álomszerűen szépek akarunk lenni, igazi királynők. Hónapokig, sőt akár évekig is készülünk a nagy napra, álmaink tökéletes megvalósítására. A nagy nap ceremóniája sok figyelmet kíván és talán fel sem ismerjük, hogy életünk e gyakran sorsfordító eseménye jelentősen növeli stressz szintünket. Ez igaz minden érintettre. Hiszen új család szerveződik, szorosabbá válnak kapcsolatok, gyakoribbak azok a helyzetek, ahol nézeteltérések, vagy feszültségek keletkezhetnek, az ifjú pár, a szülők, családtagok között.
Mit is remélünk? Szerelmet persze mindhalálig, boldog és kiegyensúlyozott közös életet, jó kapcsolatot a családtagokkal, támogatást és együttműködést. Tudjuk, lesznek konfliktusok, „helyzetek”, problémák és kihívások. Talán megy a megoldás, az egyetértés akár szokásból is, de ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a most megszülető családunk a mézeshetek elmúlásával is a béke szigete és nem csatatér lesz, érdemes felkészültségünket tesztelni.

Képes vagyok-e jó döntéseket hozni?
Meg tudom-e igazán hallgatni a másikat és el tudom-e érni, hogy engem is meghallgassanak mások?
Ki tudom-e fejezni az érzéseimet? Tudok az ő „cipőjében járni”?
Képes vagyok a feszültségemet, rossz érzéseimet csökkenteni (az egészségemet nem veszélyeztető eszközökkel)?
Tudok-e nemet mondani? Tudok-e jól kérni?

Ha azt akarjuk, hogy a helyzetünk változzon, hogy egészségünket és boldogságunkat ne kockáztassuk a fokozott stressz miatt, ismerjük meg, és használjuk a hatékony életkészségeket!
Mert mindenki a boldogságra vágyik!

„Arra kell gondolnunk, hogy a boldogság nem a nagy vagyonon alapul, hanem a lélek jó állapotán.”
(Arisztotelész)