Életmódváltás a téli időszakban?

2020.február.3.

Nehezítheti az életmódváltást, elszívhatja energiánkat, de a hétköznapjainkat is tönkre teheti, mérgezheti kapcsolatainkat a tél okozta depresszív állapot.

A borús, hideg időben a nappalok drasztikusan lerövidülnek, ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a melankóliára. Nehezebben ébredünk, nem esik jól társaságba menni, nehezebben koncentrálunk, ingerültebbek, türelmetlenebbek lehetünk. Ezt a szezonális hangulatzavart a fény hiánya okozhatja.

Ne csak a Nap csalogasson ki bennünket a szabadba, hiszen szervezetünknek legalább olyan fontos a friss levegő, mint az év melegebb napjain. Menjünk gyalogszerrel dolgozni, tegyünk erdei sétát, kiránduljunk!
A téli levertség tünetei alapján nagyon hasonló a depresszióhoz, annyi különbséggel, hogy ez évszakokhoz kötődik, ősztől tavaszig tart, esetleg több egymást követő évben is előjöhet.

Ebben az időszakban vétek kihagyni, ha kisüt a Nap. Menjünk ki a szabadba, friss levegőre, használjuk ki a Napsütést, amiből minden perc ajándék. Amennyiben alvászavar is jellemzi az állapotunkat, tartanunk kell magunkat egy szigorú rendhez, amely megszabja mikor bújunk ágyba, és ki kell alakítanunk azokat a körülményeket ekkorra, ami lehetővé teszi az álomba szenderülést. Ha olvasnunk kell hozzá hanghatásoktól mentesen, akkor ezt tegyük, ha a sötétségre van szükségünk a csend társaságában, ehhez ragaszkodjunk. Jól jöhet még a megnyugtató zenék hallgatása, relaxációs gyakorlatok, de ne feledkezzünk meg a megfelelő étkezésről sem, könnyű vacsoránkat fogyasszuk el lefekvés előtt 3-4 órával (lehetőleg 7 óra előtt).

Az étkezésünk rengeteg mindent befolyásol, a közérzetünk alakulásában is hatalmas szerepe van. A zöldség, gyümölcsfogyasztás és a folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása, bármennyire is elcsépelt szavak mára, a legkiválóbb megoldások a regenerációra.