Bajban van a gyermekem?

2021.november.3.

Gyakorló szülőként néha nem is kell a gyermeknek megszólalnia, csak ránézünk és tudjuk, hogy baj van. Hogyan tudunk segíteni, ha nem mondja el? Hogyan vegyük rá, hogy beszéljen róla? Ki segíthet ilyenkor?

A nyári vakáció után lelkileg megterhelő lehet a gyermeknek az iskola első néhány hete, hiszen mindamellett, hogy vissza kell szokni a régi kerékvágásba, szembe kell nézni az iskolai konfliktusokkal is. Nem ritka jelenség, hogy a diákok megfélemlítéshez, lelki terrorhoz nyúlnak, így bántva a másikat.


Ha gyermekünk nem beszél az őt ért negatív hatásokról, akkor a viselkedéséből tudunk következtetni arra, hogy baj van. Reggel nem szívesen indul el, fáj a hasa, kedvetlen, visszahúzódó. Ezek mind arra utalnak, hogy valami nincs rendben.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan tudunk segíteni, ha nem beszél róla?
Beszéljünk az osztályfőnökével, iskolapszichológussal, hívjuk meg a barátait a szüleivel együtt, lehet, hogy többet tudnak a dologról, és tudnak benne segíteni.


Ha gyermekünk nem a megszokott módon teljesít (és erre nincs konkrét oka, például másik iskola, nehezebb tantárgyak, érettségi) árnyéka önmagának, ne büntessük, hiszen ezzel még jobban elszigeteljük őt a megoldástól, érzéseinek feldolgozásától.


A legjobb, amit tehetünk, hogy megtanítjuk arra, hogyan élje meg a saját érzéseit, legyen az pozitív vagy negatív töltetű. Utóbbit a gyerekek nehezebben tudják kezelni, így segítségre szorulhatnak. Beszélgessünk sokat, így kialakul bennük a bizalom felénk, könnyebben mondják el, mi bántja őket, ehhez viszont az is fontos, hogy mi is rendben legyünk.
A gyermek mellett a szülőknek is lehetnek, problémáik, visszatérő negatív érzéseik, amelyek szintén visszahatnak a gyermek magatartására.

 

A szülőkre nehezedő nyomást másképpen kell kezelni, és ha egyedül nem tudunk megbirkózni a feladattal, ne féljünk segítséget kérni, hívja a 30/293-2123 telefonszámot vagy írjon e-mailt az info@egeszsegtamogatas.hu címre.