Az egészség és a jó közérzet a gyomorban lakik

2019.december.17.

Ez a szerv alakítja át ugyanis a táplálékot energiává,mely nélkül előbb-utóbb zavar támadna az alapvető testfunkciókban, többek között a légzésben vagy a szívverésben.A gyomor ugyanakkor igen érzékeny „műszer”,ezért korántsem mindegy, hogyan táplálkozunk.

A kisebb adagok lényegesen megkönnyítik az emésztést. Ha mellőzöd az éjszakai hűtőszekrény-orgiákat, rengeteget teszel egészségedért és jó közérzetedért. Akkor, amikor viszont esze, legyen valódi élvezet. A kutyafuttában bekapott hamburger vagy a bánatodban elfogyasztott fagylaltkehely a legjobb eszköz a belek „felmérgesítésére”. A stressz-evők, valamint a frusztrált-evők körében ugyanis az átlagosnál jóval gyakrabban fordul elő székrekedés.


Alapos rágással félig elvégeztük a belek dolgát. Minél alaposabban rágod meg az ételt, annál több nyál képződik, s a nyálban lévő enzimek megindítják a bomlási folyamatot. Így sokkal intenzívebben érzed a fűszerek zamatát is.


Tanulj meg enni! Figyeld meg magad evés közben. Gyorsan, kapkodva eszel, vagy élvezel minden ízt, s nehezen tudsz ellenállni a kísértésnek. Mindkét típus hajlamos a túlzásra, így a székrekedésre. A gyorsevők számára különösen fontos, hogy étrendjüket alaposan megrágandó nyers zöldséggel, teljes kiőrlésű lisztből készült ételekkel egészítsék ki. Ha az édesszájúak táborát erősíted, desszertként inkább gyümölcsöt egyél, mint süteményt vagy csokoládét.