A boldogító nem

2021.november.22.

A felénk támasztott elvárásokkal szembe menni nem kis feladat. Azt mondani valamire, hogy „nem”, sokkal megerőltetőbb lehet, mint hinnénk. De akkor hogyan működik másoknak? Hogyan lehet jól csinálni?

Sokszor komoly fejtörést okoz az, hogyan mondjunk „nem”-et. Egyáltalán baj-e, ha nem mondunk nem-et?

 

A jó gyerek mindig szót fogad… Egész pici korunktól ezt halljuk a környezetünktől. Belénk ég, és később, amikor már a felnőtt életünket éljük, hajlamosak lehetünk arra, hogy követjük a régi mintát, ami könnyen eredményezheti azt, hogy túlvállaljuk magunkat, és olyanra is igent mondunk, ami már kényelmetlen, megerőltető, és nem visz előre minket. A felgyorsult világban megszokott az, hogy azonnal választ adunk, és nem gondoljuk át, hogy belőlünk egy-egy feladat mennyi energiát vesz ki. Nem önzőség a saját igényeinket szem előtt tartani, hanem szükséglet! Az energiánk, az időnk véges. Ha folyamatosan mások elvárásainak szeretnénk megfelelni, egy idő után sokkal kevesebb idő jut magunkra, a lelki feltöltődésre. Fontos tudni, hogy nem kell és nem lehet mindig mindenkinek megfelelni. Mérlegeljük mire van kapacitásunk, és mi az, ami már kényelmetlen.
Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve mindenre nem-et kell mondani. Segíteni másokon igazán nemes feladat, jó érzéssel tölt el minket, de tudnunk kell meghúzni a határokat. Érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy sokszor azzal segítünk leginkább, ha nem vállaljuk át a probléma megoldását.

 

Miért érezzük fontosnak azt, hogy másoknak megfeleljünk? Miért helyezzük előtérbe mások igényeit a sajátunk helyett? Miért vágyunk az elismerésre, elfogadásra? A kérdésekre választ találni egyedül nem mindig egyszerű, de jó tudni, hogy ebben a helyzetben sem vagyunk egyedül.

 

Forduljon bizalommal szakemberhez, hívja a 30/293-2123 telefonszámot vagy írjon e-mailt az info@egeszsegtamogatas.hu címre.